26 Μαρτίου 2015

Δραστηριότητες για την 25η Μαρτίου


 Ο Ευαγγελισμός
Οι ήρωες της ΕπανάστασηςΟι Σημαίες της Επανάστασης

Η Φιλική Εταιρία

Μερικές από τις ζωγραφιές μαςΦτιάξαμε παραδοσιακές ποδιές , φεσάκια , γιαταγάνια

 Στο πλαίσιο του προγράμματος 
Σχολικών δραστηριοτήτων 
''Ανακαλύπτοντας τους Θησαυρούς της πόλης μας''
επισκέφτηκε τα νηπιαγωγεία μας 
ο δάσκαλος του
Πολιτιστικού Συλλόγου Τυρνάβου 
κύριος Πέτρος Δημάκης
 και μας δίδαξε παραδοσιακούς χορούς 
της περιοχής μας .
Ο Τύρναβος στα χρόνια της Τουρκοκρατίας

Το Κονάκι του Βελή Πασά 
στον Τύρναβο
 Η Οικοτεχνία στον Τύρναβο
Σταμπωτά , Υφαντά , δαντέλες


 Πηγές


Η περίοδος του 18ου αιώνα χαρακτηρίζεται ακόμη από μια ανάπτυξη σε πολλούς τομείς, ένας από τους οποίους είναι η βιοτεχνία και συγκεκριμένα η υφαντική τέχνη. Τα προϊόντα της ντόπιας υφαντικής φημιζόταν σ’όλο τον ελλαδικό χώρο και εκτός αυτού. Ο Τύρναβος ήταν ονομαστός από την εποχή του Ιουστινιανού για τα τυπωτά ματαξωτά τα «σταμπωτά» του.
Οι κάτοικοι επεξεργαζόταν το μετάξι και το ύφαιναν. Μαζί με τα μεταξωτά υφάσματα εμπορευόταν και τα γνωστά «μπουχάσια», βαμβακερά υφάσματα βαμμένα με ριζάρι και τα γαλάζια βαμμένα με λουλάκι. Απαιτούνταν χρόνος, επιμονή και επιμονή εργασία για τις στάμπες-καλούπια, που το καθένα ήταν μοναδικό έργο τέχνης. Συνήθως οι σταμπωτές, που ήταν αυτοδίδακτοι, σκάλιζαν τις στάμπες, οι οποίες ήταν κατασκευασμένες από μαλακό ξύλο (φλαμούρι) ή σκληρό (αγριογκορτσιά). Η στάμπα με βασικό μαύρο περίγραμμα ονομαζόταν «μάνα» ή «μήτρα» και παρουσίαζε το πιο λεπτό σκάλισμα. Θέματα αντλούσαν από το ζωικό βασίλειο, από νεοκλασικά, αρχαιοελληνικά και νεότερα μοτίβα.
Ξακουστοί σκαλιστές στον Τύρναβο ήταν ο Λεων. Σαϊνης (τέλος 19ου αιώνα) και ο Θεμ. Ιωαννίδης, που φοίτησε σε Σχολείο Τέχνης και τα έργα του βραβεύτηκαν δυο φορές στη Διεθνή Έκθεση Θες/κης (1931,1935). Στην εποχή της ακμής τα εργαστήρια απασχολούσαν πάρα πολλούς τεχνίτες. Από το 19ο αιώνα ως το 1950 περίπου ακμάζει και η δαντελοπλεκτική, που στόλιζε την τοπική ενδυμασία (πουκάμισα, μπόλιες, πετσέτες κ.α.). Είδος δαντέλας με βελόνα ήταν η μπιμπίλα , που κατασκευαζόταν από άσπρη ή χρωματιστή ή χρυσή κλωστή. Η πιο χαρακτηριστική πολύχρωμη μπιμπίλα ήταν τα «κουκάκια», που τα φορούσαν οι γυναίκες στην σκέπη τους (κεφαλομάντηλο). Προμήθεια κουκακίων γινόταν όχι μόνο από χωριά του Νομού Λάρισας αλλά και εκτός αυτού.
                               Πατήστε την εικόνα


 Φτιάχνουμε τα δικά μας σταμπωτά
σταμπωτά

σταμπωτά

σταμπωτά

Μάθαμε την τέχνη της υφαντικήςΕλληνοπούλες & τσολιάδες
Ευχαριστούμε τον
Πολιτιστικό Σύλλογο Τυρνάβου 
για τις στολές που μας δάνεισε 
και ιδιαίτερα τον
 κύριο Πέτρο Δημάκη
 για τους παραδοσιακούς χορούς.

Ευχαριστούμε επίσης 
τον δημοσιογράφο 
κύριο Κώστα Τσιόλα 
για τα αυθεντικά σταμπωτά 
που μας δάνεισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου