Στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων
" Ανακαλύπτοντας τους θησαυρούς της πόλης μας "
μας επισκέφτηκαν δύο αγαπημένες γιαγιάδες
οι οποίες μας μίλησαν για τα ήθη και έθιμα του Τυρνάβου
για τις ημέρες των Χριστουγέννων & της Πρωτοχρονιάς ,
τα γλυκά ( μελομακάρονα και κουραμπιέδες),
τα φαγητά( τσιγαρίδες , πατσά)
και την τυρναβίτικη Βασιλόπιτα ( Κρεατόπιτα) ,
Τσιγαρίδες
Οι τσιγαρίδες είναι ένας χριστουγεννιάτικος μεζές .
Παλιά που έσφαζαν τα γουρούνια για τα Χριστούγεννα,
κρατούσαν το λίπος για να κάνουν αυτό το μεζεδάκι.
Γιαυτό τις έχουμε συνδυάσει με τις γιορτές.
Η προετοιμασία τους ήταν σαν ένα μικρό πανηγύρι.
Το τσίπουρο και το κρασί για συνοδεία
και όλοι πάνω από τις κατσαρόλες
να περιμένουν να βγει η πρώτη βράση!!
Γίνονται απο το λίπος του χοιρινού,
δηλαδή το ξίγκι {παστό}.
Συνήθως άφηναν και λίγο κρεατάκι
στο λίπος για να τρώνε.
Εκτός απο μεζεδάκι, οι τσιγαρίδες
γίνονται πολύ ωραία σούπα με τραχανά!
Συνταγή πατσά
2
κεφαλάκια αρνίσια ή πρόβεια
6
ποδαράκια αρνίσια
2
κοιλιές αρνίσιες
1 πόδι
μοσχαρίσιο
1
γλώσσα μοσχαρίσια
2 σβέρκα
αρνίσια
1 ουρά
μοσχαρίσια
Αλάτι ,πιπέρι
4
σκελίδες σκόρδο
Πλένουμε
πολύ καλά όλα τα υλικά
και τα βάζουμε για ώρες
Τα βάζουμε σε ένα πήλινο τσουκάλι
και τα
ψήνουμε για ώρες στο φούρνο .
Όταν κρυώσει, ξεψαχνίζουμε τον πατσά
και σουρώνουμε
το ζουμί για να μείνουν
κοκαλάκια .
Τρώγεται ζεστός ή κρύος ( σαν ζελέ)
και στουμπισμένο σκόρδο.
Φτιάξαμε μαζί τους μελομακάρονα
γράψαμε τη συνταγή ...
...έτοιμα τα μελομακάρονά μας για το φούρνο
της κυρίας Ειρήνης στο κυλικείο
Κρεατόπιτα ( Βασιλόπιτα)
Υλικά
10
φύλλα για πίτα
1 1/2 κιλό αρνίσιο
κρέας
(κομμένο σε μικρά κομματάκια )
1 κιλό κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα (στον τρίφτη)
1 κούπα τραχανά γλυκό
3 αυγά
αλάτι , πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά το κρέας
και το βράζουμε
μαζί με τα κρεμμύδια
με λίγο νερό , το αλάτι και το πιπέρι.
Αν το νερό δεν
είναι αρκετό
ώστε να
απορροφήσει τον τραχανά
προσθέτουμε λίγο.
Μόλις
αρχίζει να βράζει
προσθέτουμε τον τραχανά .
Όταν βράσει
ο τραχανάς
σβήνουμε τη φωτιά.
Αφού κρυώσει η γέμιση
ρίχνουμε τα
αυγά και τα ανακατεύουμε.
Στρώνουμε τα 8 φύλλα
σε ένα λαδωμένο ταψί .
Ρίχνουμε τη
γέμιση , τη σκεπάζουμε με άλλα 2
φύλλα
και τυλίγουμε γύρω - γύρω τον κόθορο.
Ψήνουμε την
κρεατόπιτα για μια ώρα στους 175 οC .
Εκκλησιαστήκαμε και κοινωνήσαμε
στην ενορία μας τον Άγιο Δημήτριο
... ώρα λοιπόν για τα κάλαντα !!!
Πρώτα στη γειτονιά μας
και στη συνέχεια στο κέντρο
και τα μαγαζιά της πόλης μας...
Επίσκεψη στο Δημαρχείο
για να πούμε τα κάλαντα
στον Αντιδήμαρχο
Τεχνικών υπηρεσιών &πολιτισμού
κύριο Κώστα Κουλιό
.. λίγη ξεκούραση στην Κεντρική Πλατεία μας
που ήταν όμορφα στολισμένη!!
Επίσκεψη στο αρχοντικό του Αι- Βασίλη .
Ένα αρχοντικό δωρεά του συμπολίτη μας
που λειτουργεί σαν
Μουσείο Αμπέλου - Οίνου - Οίκου Ανθρώπου
και έχει διαμορφωθεί κατάλληλα
για τις μέρες των εορτών.
Περιηγήθήκαμε στους χώρους του ,
είδαμε τα μαγαζάκια με τα τοπικά προιόντα
.. μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε εκεί !!
Ο αγαπημένος μας Άγιος Βασίλης !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου