18 Μαρτίου 2015

Επίσκεψη της Τυρναβίτισας ζωγράφου Ευγενίας Δημουλά στο σχολείο


 Στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων 
'' Ανακαλύπτοντας τους θησαυρούς της πόλης μας'' επισκέφτηκε τα νηπιαγωγεία μας 
η Τυρναβίτισσα ζωγράφος 
κυρία Ευγενία Δημουλά.


 Η ΕΥΓΕΝΙΑ ΔΗΜΟΥΛΑ γεννήθηκε και ζει στον Τύρναβο. Άρχισε να ζωγραφίζει από το 1963, παίρνοντας μαθήματα από τον Λαρισαίο ζωγράφο Γιάννη Παπαϊωάννου. Από το 1968 άρχισε να μαθητεύει κοντά στο ζωγράφο και Καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ. Δανιήλ Δανιήλ κι ο οποίος από τότε παρακολουθούσε τη δουλειά της , η οποία περιλαμβάνει λάδια σε μουσαμά και ακουαρέλες.
Από τα πρώτα χρόνια της ζωγραφικής μου δραστηριότητας, από προσωπικό μεράκι κι ενδιαφέρον άρχισε να επισκέπτεται περιοχές οι οποίες χαρακτηριζόταν από παραδοσιακές αγροτικές εικόνες και κατασκευές. Κύριο αντικείμενο της δουλειάς της αποτελούν οι εικόνες της φύσης, τοπία, λουλούδια, παλιά γεφύρια, σκηνές αγροτικής και παραδοσιακής ζωής, εικόνες που χάνονται αλλά η μνήμη τους παραμένει ζωντανή στα έργα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα ως θεματολογία αλλά κι από την άποψη της διατήρησης μέρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έχουν οι σειρές των έργων με θέμα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Παλιά αρχοντικά, απλές κατοικίες και δημόσια κτίρια, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν πια και σώζεται μόνο αυτή η ζωγραφική τους μαρτυρία. Αυτή η προσπάθεια - αποτέλεσμα προσωπικής έφεσης και αγάπης -επικεντρώθηκε κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας και Μακεδονίας και κάλυψε όχι μόνο τους γνωστούς παραδοσιακούς οικισμούς όπως το Νυμφαίο, τα Αμπελάκια, χωριά του Πηλίου, το Μέτσοβο, τη Σιάτιστα, αλλά και άγνωστα απομεινάρια της αρχιτεκτονικής μας παράδοσης.
Τα τελευταία χρόνια, ορμώμενη από μια νέα εσωτερική ανάγκη άρχισε να δημιουργεί με τέμπερες παραστάσεις σχημάτων και χρωμάτων.
Εξέθεσε για πρώτη φορά τη δουλειά της το 1968, συμμετέχοντας με 18 έργα μου σε έκθεση του Γιάννη Παπαϊωάννου στη Λάρισα. Η πρώτη ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε το 1969 στο Δημαρχείο Τυρνάβου και ακολούθησαν 40 περίπου ατομικές εκθέσεις1971 Συμμετοχή σε ομαδική έκθεση Θεσσαλών καλλιτεχνών στο ΞΕΝΙΑ του Βόλου 1973 Συμμετοχή στην “ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ” στη Λάρισα, όπου βραβεύτηκε το έργο της «ΑΓΚΑΘΙΑ»
Εκτός από την παρουσία της σε εκθέσεις, το 1983 και 1984 παρέδιδε μαθήματα ζωγραφικής σε ενήλικες στα πλαίσια της Ν.Ε.Λ.Ε. Τυρνάβου. Από το 1992 ως σήμερα διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά, υπό την αιγίδα του Δήμου Τυρνάβου. Επίσης είμαι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
Η κ. Δημουλά ασχολείται με τη ζωγραφική από το 1968 και τα έργα της αφορούν τοπία, καθώς και παραδοσιακά κτίρια, σπίτια του Τυρνάβου, της Λάρισας και της περιοχής τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν.
Η κ. Δημουλά έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα πάνω από 40 ατομικές εκθέσεις ενώ συμμετείχε και σε μοναδικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Λάρισα, το Βόλο και αλλού.
Εκτός από την παρουσία της σε εκθέσεις το 1983 και το 1984 παρέδιδε μαθήματα ζωγραφικής σε ενήλικες στα πλαίσια της Ν.Ε.Λ.Ε. Τυρνάβου.
Από το 1992 μέχρι πρόσφατα δίδασκε ζωγραφική σε παιδιά υπό την αιγίδα του δήμου Τυρνάβου και είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.



Το Παλιό Γυμνάσιο Τυρνάβου

Παναγία Φανερωμένη

Το Μάτι Τυρνάβου

Η Βρύση Τυρνάβου( Αγία Άννα)

Το στρατόπεδο Τυρνάβου



Το κονάκι του Βελή Πασά

Μας μίλησε για τα χρόνια κοντά 
στο δάσκαλό της Δανιήλ Δανιήλ, 
μας έδειξε κάποια από τα έργα της .


 Μας έδειξε τον τρόπο που ζωγραφίζει 


Ώρα λοιπόν για δράση !!! 
Να φτιάξουμε κι εμείς τους πίνακές μας.




Οι πίνακές μας






 Ζωγραφίζουμε για την κυρία Ευγενία


Χαρίζουμε τις ζωγραφιές μας 
και μια ζεστή αγκαλιά 
από την κυρία Ευγενία Δημουλά



Μερικές από τις ζωγραφιές μας.




Ευχαριστούμε πολύ 
την κυρία Ευγενία Δημουλά 
για την τιμή που μας έκανε ,
να επισκεφτεί τα νηπιαγωγεία μας.

2 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!! ΟΛΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ , ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τη δουλειά που βλέπω να γίνεται καθημερινά στα νηπιαγωγεία, είμαι πλέον σίγουρη ότι δεν συγκρίνεται με καμία άλλη εκπαιδευτική βαθμίδα! Συγχαρητήρια! Εξαιρετική δουλειά!!!! Και η ζωγράφος σας πέρα από ταλαντούχα είναι και αξιαγάπητη..... Μπράβο για όλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή